Cookie

13 Ekim 2011 Perşembe

Geleceğin elektronik kitap formatı: EPUB 3




Frankfurt Kitap Fuarı'nda IDFP (Uluslararsı Dijital Yayıncılık Formu) tarafından yayınlanan EPUB 3 format elektronik kitap, bugünden itibaren küresel yayıncılık endüstrisinin standardı olacaktır. (1)

Önümüzdeki yıl içerisinde başta Adobe, Google, Sony olmak üzere Apex, APP (Amerika Yayıncılar Derneği), CourseSmart, EAST, EDItEAR, HOV, IDEAAlliance, Ingram, AIE (İtalyan Yayıncılar Birliği), JEPA (Japonya Elektronik Yayıncılar Birliği, KOBO, Monotype, MPS, OverDrive, UK (Yayıncılar Birliği), Random House, Voyager, Japonya ve Dünya Körler Birliği yeni standarta uygun kitapların yapımına ağırlık vereceklerdir. (1)

Şu an için sadece Apple mobil cihazlarında sorunsuz olarak okunabilen ePub 3 format kitaplar, gelecek yıllarda Sony, Kobo gibi e-kitap okuyucular tarafından da okunabilecektir.

EPUB 3 format 2010 yılının Mayıs ayından itibaren gündeme geldi. HTML5 birlikte ile zengin medya (rich media) içeriği sağlayan bu formatta, javascript kullanımı bir devrim niteliğindedir. Bununla birlikte CSS3, SVG, MathML, SWILL ve doğu dillerinin (Japonca ve Çince gibi) kullanılması gibi etkin donanımları kullanabilirsiniz. EPUB 3 formatın bu özellikleri, yazılımcılar ve tasarımcılar için müthiş bir zenginlik sunmaktadır.



EPUB 3 format elektronik kitap örneklerimizi DBOOKMARKS TV'den görebilirsiniz... Seyretmenizi tavsiye ediyoruz.

Referans: 1) http://goodereader.com/blog/e-book-news/epub-3-voted-for-final-idpf-recommended-specification/

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.