Cookie

1 Ocak 2012 Pazar

2012 yılında elektronik yayıncılık

Elektronik yayıncılığın 2012 yılında tahmin edilenden daha hızlı yol alacağı öngörülmektedir. Amazon'un Goodreads firmasını satın alması beklenmektedir.(1) Bunun gibi satınalma veya yeni ortaklıkların oluşması, pazarın tekel firmalar tarafından büyütülmesi anlamına gelmektedir. Büyüyen pazarda hakimiyet elbette bu büyük firmaların çıkartacakları yeni okuma cihazları ile sağlanacaktır. Ve bu pazarlama kuralı değişmeyecektir.




Bağımsız yazar toplulukları: KU-KO


2011 yılındaki istatistiklerden daha fazla yazar kendi yayını yayınlayacaktır. Hatta bağımsız yazarlar topluluklar kurarak, güçlerini ortak platformlarda birleştirecektir. 2011 yılındaki kendi kendine yayınlama başarı öykülerinin artması, bağımsız yazarların cesaretlenmesine yardımcı olmuştur. Bu rüzgar yayıncılık kalitesinde birtakım ödünlerin verilmesine neden olmuştur. Amaç sadece yazı yayınlamak gibi görülmüş; tasarım ve editörlük gibi temel hizmetler bir sürede olsa göz ardı edilmiştir. WORD belgeden EPUB formata çeviri yapan programların işi bu kadar basitmiş gibi göstermesi sanırim sektörü ve yazarları geçici bir yanılgıya sürüklemiştir.  Sürükleyecektir...


Aralık ayının sonunda Türkiye'de de bağımsız yazarların topluluk kurduğunu görmekteyiz. KU-KO bu topluluklardan biri. Şimdilik yazar sayısı az da olsa adı duyulmuş yazarları topluluk bünyesinde görmek önemli olacaktır. Türkiye'nin sadece e-kitap yayınlayan yayınevi olarak lanse eden KU-KO; çağdaş Türk edebiyatının nitelikli metinlerini bir araya getirmeyi hedefliyor. Dünyada kâğıtsız yayıncılığın hızla gelişmesi nedeniyle Ku-Ko, hem bir zamanlar basılıp tükenmiş, hem mevcut olduğu halde artık dağıtımdan çekilmiş kitapları hem de yeni yazılmış ve henüz basılmamış kitapları bünyesinde topluyor. Bunların arasında Metin Kaçan’ın 1990’ların ortalarında yayımlanmış ve büyük ses getirmiş, ama artık hiçbir yerde bulunmayan Ağır Roman’ı da bulunuyor.




Fiyatların sabitlenmesi

KU-KO'da her kitap 5TL. Dünya çapında okuyuculara sunulacak e-kitaplarında fiyatlarında bir sabitleme politikası uygulanıyor. Geleneksel veya klasiklerin fiyatı 3.99 dolar, yenilerin 5 dolar gibi fiyat aralığındaki e-kitaplar, ilerideki yıllarda daha düşük ya da daha yüksek aralıklarda fiyatlandırılabilir. Kurgu ya da deneme öykülerin fiyatı 0.99 dolar veya promosyon olarak verileceği görüşünde olanlar bile var.

Elektronik yayıncılıkta eğer büyük ve güçlu bir firma ya da marka iseniz pazarınızın ulusal pazarın ötesinde golbal olma zorunluluğundan doğan fiyat sabitleme politikası olabilir. Fakat her ulusal yayıncı için bu politikanın geçerli olmayacağını düşünüyoruz.




Bulut yayıncılık ve e-kitap siteleri

Tekrar satılabilir dijital kitap, sadece "bulut" hizmeti sunan yayıncılar artacaktır. Avustralya'lı yayıncılar tarafından tecrübe edilen bulut yayıncılık örneği olarak Book.ish ve ReadCloud isimlerinin verebiliriz.  
2012 yılında bu sitelerde verilen hizmetlerin daha farklı tarzlarını görebiliriz. Sektörde şu anda net bir strateji olmadığı için herkes birbirlerinin yaptıklarına bakmaktadır. Elbette iyi ve kaliteli olan aradan sıyrılacaktır.



E-kitap sitelerinde bu yıla kadar iki odaklı satış hizmeti verilmektedir. Okuyucu odaklı ve kitap odaklı... Daha farklı hizmetler gelebilir fakat; Goodreads gibi sitelerin günlük üye kayıtlarındaki artış Amazon'un Goodreads'i satın alması için geçerli bir nedeni ortaya koymaktadır. Anlaşılan o ki; 2012 yılında daha fazla üyeye sahip olmak ne olursa olsun önemli olacaktır. İçerikde bu derece önemli olabilecek midir acaba?




Kitap mağazaları ne olacak?

Barnes&Noble gibi büyük kitap satıcıları devasa mağazalarını kapatmaya başlayacaktır. Daha küçük metrekaralere sahip mağazalar açıp kitap raflarını %50 oranında kaldıracaktır. Daha çok yemek ve el sanatları tarzında baskılı kitapları barındıracak ve daha çok oyuncak, e-kitap okuyucu, ev gereçleri gibi  şeyleri satacaklardır. Gözle görülür bu tasarruf şirketlere ekonomi sağlayacağı gibi kendi e-kitap okuma cihazlarının satarak global pazarda daha çok kazanmaya çalışacaklardır.

Elektronik yayıncılıkta pazarda pay alabilme 2012 yılında da global olmaktan geçecektir.   



Herkese mutlu yıllar....


Kaynak: 1) http://dearauthor.com/book-reviews/2012-publishing-predictions

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.