Cookie

13 Mart 2012 Salı

Araştırma sonucu süpriz değil...


8 Mart 2012 tarihinde PRNewswire haberinde, Harris Interactive tarafından on-line yapılan ankete 2056 yetişkin katıldı. (1) Anketin sonuçları süpriz değil. Bunun yorumunu yapmadan önce araştırma ile sonuçlara bakmak gerekiyor.

Amerika'da yapılan bu araştırmada, geçen yaz  e-kitap okuyucu sahibi olanların oranı %15 iken; bu oran yedi ay sonra neredeyse ikiye katlanarak %28'lere gelmiştir. Ve e-kitap okuyucu kullananların yaşa göre dağılımında uçurum bir fark gözükmemektedir. (1) 18-35 yaş ve 36-47 yaş arasında kullanım %30 oranında. 67 yaş üstünde kullanım oranı ise %28.

E-kitap okuyucularının satışındaki artış elbette Amerika'daki yayıncılar için önemlidir. Çünkü ankete katılanların %21'i bir yil içerisinde 11 ile 20 arasında e-kitap okumaktadırlar. %29'u ise ortalama 20'den fazla e-kitap okumaktadırlar. (1) E-kitap okuyucuya sahip bu okuyucuların yaklaşık 4/3'ü bir yıl içerisinde ortalama 6'dan fazla e-kitap okumaktadırlar.


Süpriz olmayan sonuç

E-kitap satınalma oranlarına baktığımızda ilginç ve işte sürpriz sayılmayan oranla karşılaşıyoruz. %20 oranındaki okuyucu 11 ile 20 e-kitap satın alırken, %21 oranındaki okuyucu ise yıl icerisinde hiç kitap satın almadıklarını belirtmiştir. Süpriz olanda bu sonuçtur: %21 gibi bir oranının yıl içerisinde hiç e-kitap satın almamaları. İster istemez biraz düşündüğünüzde, insanların e-kitap okuyucuya para verirken, neden e-kitaba para vermediklerini sorguluyorsunuz.


Emek, fırtınanın ortasında korsanlarla savaşıyor 

Çok hızla gelişen bu sektörde yayıncılar, yatırımcılar, mobil platformlar acaba bizde pastanın neresinden yiyebiliriz derdine düştüler. Ve alelacele doğru ya da yanlış stratejiler ile birşeyler yapılmaya başlandı. Ekonomik nedenler ile herşeyin ucuzlaması gerekiyormuşcasına bir rüzgar estirildi. Büyük firmalar bu rüzgarda tüm dünya pazarını elde etmek için yelken açtılar. Cihazları ucuzlattılar.

Self-publishing ile e-kitabı çok satanlar bir anda parladı. Rüzgarda onlarda sörf yapmaya başladı. Yanlız bu rüzgar fırtınaya dönüşmeye başladı. Korsan linklerle e-kitap okuyucuların içerisine bedava e-kitap konması gerçek oldu. Korsanı varken e-kitap okuyucu değerinden daha fazlası e-kitaba verilir mi düşüncesi doğmaya başladı.

Emek ucuzlatıldı. Emek fırtınanın ortasında korsanlarla savaşmaya başladı. Şimdi e-mürekkep akıyor her yerden...


Aplikasyon çöplükleri doldu taştı

Tabletlerde de e-kitap okunmaya başlandı. iBooks aplikasyonu standartları en iyi kullananlar arasında birinciliği aldı. Aynı zamanda e-kitapları iTunes ile bu uygulama içerisine almak akıllıcaydı. İnsanlar Apple cihazlarıyla diğer e-kitap okuyucuları gibi fiziksel ePub format taşımaya ve paylaşmaya başladılar.

Koşar adım stratejilerle IOS sistemde -emaneten yapılma- uygulamalarda kullanıcılar/tüketiciler sorunlar yaşamaya başladı. iBooks gibi olamayan uygulamalar uygulama çöplüğünde yer alamaya başladılar. Kullanıcılar bu uygulama iBooks gibi değil, şu yok, bu da düşünülmemiş demeye ve sosyal ağlarda paylaşmaya başladılar. En acınası durum ise "Açık kaynak kodlu" bir yapıya sahip ePub formatın (kaldı ki çıkış noktası herkesin paylaşması için açik kaynak kodlu olmasıdır) hiçbir mülkiyet hakkı barındırmamasına rağmen(2) DRM kılıfı altında fiziksel olarak satılmadan okuyucuya parayla okutulması, kapitalizmin göbeğindeki ülkede bile tartışılmaya başlanmasıdır. İnsanlar bu uygulamalarda para verdikleri e-kitapları elinde var ise e-kitap okuyucuya aktaramadılar. Fakat e-kitap okuyucu aldıklarında cihazı kablo ile bilgisayarlarına bağlayıp; parasını vererek ya da arkadaşından aldıkları e-kitapları rahatlıkla okumaya başladılar.

Üretenlerin emeği ucuzlatıldı. 


Herşey çok kolay olacak

Sektörün gelişmesi için format çeviri programları çıkmaya başladı. Elinizde word dökümanı var ise bizim programı kullanın; hemen ePub formata çevirin ve okumaya başlayın dediler. Elinizde PDF mi var; sorun değil indirin programı hemen çevirin. Sanki evire çevire dövdüler. Emek kalitesiz bir şekilde dijital yayın altında pazarlandı. ePub yapmak çok kolaylaştı.

Ve bu tarz çözümleri bilenler hemen birbirleriyle paylaştılar. Dediler ki neden ePub format kitap satın alalım ki. Zaten yapıyoruz. Bak şu web sitesi var. İstediğin web adresini giriyorsun sana hemen o web sayfasının ePub formatını yapıyor. Herşey çok kolay değil mi?

ePub formatın değerini ucuzlattılar. Beş para etmez ettiler.


Sonuçta kimse aptal değil

Amerika'da dünyanın bir başka yerinde farklı açılarda araştırmalar yapılabilir. Fakat sonuçta kimse aptal değil. Dijital dünyayı iyi kullananlar bloglar ya da forumlardan kendi deneyimlerini herkesle paylaşabiliyor. Ve farkında olmadan insanlar o fikirlerde örgütlenebiliyorlar. Ekonomik nedenler, kandırmacalar veya başka şeylerden dolayı insanlar kendi dijital çözümlerini üretebilip; paylaşabiliyorlar. Sektör içerisinde başından beri hesaba katılmayan şey, insanların gidişata göre "reflesk stratejileri" geliştirebileceğini görememek oldu diyebiliriz.

"Reflesk staretejiler" şöyle gelişiyor: Bir tablet ya da e-kitap okuyucu almak isteyenler sosyal ağlarda birbirlerine danışmanlık yapabiliyorlar. Sevdikleriyle kitapları paylaşabiliyorlar. Yeri geliyor DRM'i hackleyip, korsan linkleri kurabiliyorlar. Ve araştırmaların sonuçlarına süpriz şekilde her an yön verebiliyor; rüzgarlar, fırtınalar estirebiliyorlar.


Sonuç

Araştırmalardaki yüzdeler önemli değil. İnsan davranışlarının temel ortak özelliği kendini koruma altına almakta. Herkes kendini, menfatini korumak adına birşeyler yapabilme adına hakkı vardır. Böyle düşündüğümüzde geliştirilen çarpık stratejilerle -yani insanları kandırmakla- birşeyleri elde edemeyeceğimiz bu araştırmada gün yüzüne çıkmıştır. Sonuç; tabletlerden daha ucuz bir fiyata sahip, kaliteli e-kitap okuyucuları kazanacaktır... İnsanın ürettiği makine kazanacaktır.

Üretim aşamasındaki insan emeği, deneyimi ile üretilen e-kitaplar sahiplerine birşey kazandırmayacak! Bilgiyi paylaşmaktan başka...


Referanslar:

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.