Cookie

11 Nisan 2012 Çarşamba

Aptara'nın araştırması, ePub ve ePub-3 formatın nerede olduğunu gösteriyor.


 Aptara Yıllık eKitap Araştırmasının 3. yayınlandı. Aptara firması tarafından yapılan araştırma, 2009 yılından 2011 yılına kadar geçen zamanda yayıncıların baskılı kitap ve e-kitap konusundaki davranışları araştırılmıştır. Araştırmanın orijinal PDF belgesini Aptara resmi sitesinin linkinden indirebilirisiniz.

Araştırmanın öne çıkan sonuçlarına baktığımızda;
Her beş yayıncıdan biri, gelirlerinin %10'unu e-kitap satışlarından elde etmiştir. 2009 yılından 2011 yılına kadar e-Kitap üreten ticari yayıncıların yüzdesi %50'den %76'ya çıkmıştır.


Amazon giderek azakmakta oranlara sahip olsa da yayıncılıkta dağıtıma hakimdir.






Yayıncılar, tüm pazarlama segmentlerinde en büyük satışı kendi e-ticaret sitelerinden sağlamaktadır.






Amazon ePub destekli platform ve cihazlardan daha çok ciro elde etmiştir.

En çok hedeflenen e-kitap platformu Kindle. Fakat tek fonksiyonlu ePub okuma cihazları ve ePub destekli Apple iBookstore %15'lik oranlarla ePub formatın gelişmekte olduğunu göstermektedir.



Kindle platformun göreceli olsa da azalna oranları karşısında, ePub formatı destekleyen diğer kitap okuma cihazları ve tabletler içerisinde iPad yükselişe geçmiştir. Bu yükselişe cevap vermek için Amazon, PC, iPad ve Android aplikasyonları ile yayıncılarına daha fazla platformda olduğunu söylemiştir. Böylece Amazon kitapları tabletler ve akıllı telefonlarda dahi okunmuştur.

Ticari olmayan yayıncılar için kişisel bilgisayarlar en popüler e-kitap platformu olarak görulmektedir. (%19)

Ticari yayıncılar için öncelikli birincil hedef ePub ve Kindle dünyasıdır. Bu ticari pazarlama segmentinde alternatif yayıncılık hedeflerinde tablet ve akıllı telefon gözükmemektedir.


E-kitap mı? Baskılı mı?

Bu soruya hem baskılı hemde e-kitap diyenlerin oranı %85. Yayıncılar baskılı yayınladıkları kitabın pörtfoylerinde e-kitap olarakda olmasını istiyor ve üretiyor.


Yayıncılar ePub-3 bilinci ile gelişmiş e-kitap konusunda kendilerini sınırlıyorlar.

ePub-3 formatın tüm yayıncılar için yararları olmasına karşın, genelde bu yeni format hakkında bir farkındalık eksiliği bulunmaktadır. ePub-3 stratejisiniz var mı? sorusuna evet diyenler %25.



E-kitap üretiminde en yaygın dosya formatı PDF.

Çünkü baskılı kitabın dijital kitaba çevrilmesinde en kolay yol. Ve tüm çapraz platformlarda rahatlıkla görüntülenmesi.


Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.