Cookie

3 Nisan 2012 Salı

Araştırmalardaki benzer davranışlar


Elektronik yayıncılık alanındaki uluslararası anketleri, araştırma sonuçlarını yakından takip ediyoruz. Araştırma sonucundaki oranlar, yüzdeler ülkelere ve kıtalara göre farklılık gösterebiliyor. Fakat anketlerde temel değişmeyen şey "insan davranışlarıdır." Anketlerin sonuçlarını şekillendiren insana özgü davranışların herhangi bir ülke sınırı yok gerçekten.

E-kitap ve e-yayıncılık konusunda yapılan araştırmalara katılan insanların "eğitim ve maddi durumu" davranışları belirlemektedir. Maddi durumu iyi olanlar iPad alabiliyor iken durumu iyi olmayanlar alamıyor. Eğitim durumu yükseldikçe, cihaz tercihlerinden çok okuma alışkanlığı ön plana çıkıyor ve tablet veya e-kitap okuyucu fark etmiyor. e-Kitap farkındalık ölçümlerine göre bakıldığında ise herkes e-kitabın farkında. Fakat satın alma davranışı gösteren çok az.



Yukarıdaki resim İngiltere metrosundan... İngiltere'ye yaptığım ziyaretlerde de metroda ziyaret ederken kitap okuyanları sıklıkla görmüşümdür.  9CAG.COM adresinden bulduğumuz bu resim yapılan anketlerdeki durumu çok iyi özetlemektedir. Resimde sırasıyla MacBook, iPhone, Kindle, iPod Touch kullanan ve sonunda baskılı kitap okuyan birisi görülmekte. iPad yok! Çünkü;

Sabah ve akşamları iş ev arası trenle seyahat edenlerin %1'i iPad kullanıyor.
Baskılı kitaptan vazgeçemeyenlerin sayısı fazla. 
En fazla e-kitapları indirenlerin yaş aralığı 18-34. Yaş yükseldikçe satın alma davranışı düşüyor.



Amerikan Yayıncılar Birliği tarafından 2011-2012 Ocak tarihleri arasındaki bir yıllık sonuçlara bakıldığında (1)

Çocuk/genç erişkinlere özel e-kitapların satışında 2011 yılına nazaran kat ve kat artış vardır. Ciltli, sert kapak kitapların satışı geçen seneye göre daha fazla artış gözleniyor. Din konulu e-kitapların satışında da artış gözlenmekte!

• HC: Ciltli, sert kapak • PB: Paperback, ciltsiz • C: Çocuk • YA: Genç erişkin 


TEYTAG ile birlikte yaptığımız "on-line izlemler" de Türkiye'de benzer sonuçlar elde etmeye başladık. Twitter üzerinden baskılı ve e-kitap tanıtımları izlemliyoruz. Elbette edindiğimiz bilgilerden resmi satış sonuçları çıkaramayız. Fakat sosyal reklamında belirli bir pazarın oluşmasında önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz. Şu anda %50.6'lık bir oranla baskılı kitap satışı için tweet haber gözlemlenmiştir. Haberler bize Google Alerts hizmeti tarafından düzenli olarak gönderilmektedir.

Bu anketlerin sonuçlarını ePub format olarak hazırlayacağımız e-kitapta sizlerle paylaşacağız.




Referans: 1) http://paidcontent.org/article/419-e-book-sales-for-kids-and-teens-surge/

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.