Cookie

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Kullanıcı şifreli EPUB3 format günlük ürettik...

TEYTAG ile birlikte yürüttüğümüz araştırma ve çalışmalar sonucunda, kişisel olarak şifrelendirilen EPUB3 format günlük ürettik. EPUB3 formatın PDF ile arasındaki teknik farklardan birisi de kişisel şifrelendirme özelliğidir. Bu özelliğin EPUB3 formatta olmayışı ya da olması gerekir mi sorusuna TEYTAG ile birlikte odaklandığımızda, karşımıza şifrelemeyi gerektiren bir ürünün olmasının daha doğru olacağına karar verdik. Ve HTML5 özelliklerini kullanarak bir "günlük" tasarladık.

Elbette bu konsept için en uygun platform iPad ve iBooks aplikasyonu idi. IOS 6 ile gelen sistem özelliklerini ve iBooks aplikasyonunun davranışlarını çok iyi harmanlayarak EPUB3 format "günlük" ürününü geliştirmeye başladık. Elbette djital bir günlüğün e-kitaplarınızla birlikte iBooks içerisinde ve şifrelenebilir olması çok cazip bir fikirdi. Yazdıklarınızı kayıt etmeniz ve şifreniz ile açtığınız "günlüğünüzü" okumanız; EPUB3 format ile neler yapılabileceğinin en farklı örneğidir diyebiliriz.


Kişisel Şifrelendirme Senaryosu

Ürünümüzün nasıl bir senaryo ile şifrelendirildiği senaryosunu gerçekleştirmek için bağımsız (iBookstore veya idefix dışında) özel bir web platform üzerinde çalışmaya başladık. Kullanıcı, EPUB3 format günlüğünü platform üzerinde vereceği bilgiler doğrultusunda şifreler; e-posta adresine gelen günlüğünü iPad üzerinden açarak iBooks aplikasyonu içerisine alır. Böylece günlük ilk açtığında kendi şifresini kullanır ve böylece kullanmaya başlar. Kapatmak içinse tekrar kilitleyerek kütüphaneye koyar. Eğer günlüğünü kilitmeden kapatırsa açarken herhangi bir şifre sorulmadan, günlük açılır.

Şifreyi bilmeyen tarafından bu günlüğün açılması imkansızdır. Bu EPUB3 format günlük, iBooks için DRM tekniği kullanılmadan tasarlanmıştır. Daha doğrusu gerek duyulmamıştır. Kullanıcı tarafından şifrelendirilmiş bu tekniğın DRM yerine geçer mi sorusuna cevap vermek için daha henüz çok erken. Zaten projenin amcı da bu değil... Fakat PDF ile arasındaki bir farkın daha kapandığına inanıyoruz.

Günlüğü iPad iBooks aplikasyonu içerisine hemen indirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. http://teyid.org/ePub3Lib/

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.