Cookie

10 Mayıs 2014 Cumartesi

kapakTag: Dijital kitap kapak simülatörü

Kitap, dergi yayıncılığında kapak satışı etkiler mi? Kimilerine göre bu sorunun cevabı evet... TEYTAG'a göre kapak tasarımının dijital kitapta çok önemli bir kimlik unsur. Proje sayfalarındaki konu ile görüşleri şöyle: 
Kapak (cover) konusu okuyucu cihazlar ve diğer ePub okuma sistemleri için en önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konu olmuştur. Farklı davranışların ortaya çıkmasına neden olabilecek bu konu, IDPF tarafından belirli bir standart içerisine alınmıştır. Kapak, ePub formattaki yayınınız için önemli ve değişmeyen görsel kimliğidir. Bu kimliği TEYİD projesi içerisinde ilk önemli konu olarak el aldık. 
Kapağı olmayan baskılı bir kitabın ilk anda anlaşılması zordur. Biraz daha yaklaşıp, dikkatlice ara kapaktaki yazıları okuduğunuzda ancak kitap hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Yine de kapağı olmayan bir kitap hakkında bilgi sahibi olmanın mümkün olabileceğini düşünebilirsiniz.

Oysa ePub okuma sistemleri, kapaklı veya kapaksız ePub format kitaplara karşı farklı davranışlar göstermektedir. Bu farklı davranışların çıkmasında en büyük sebep kapak kullanmanın zorunlu olmamasından kaynaklanmaktadır. Örneğin, diyelim ki SIGIL ile bir kitap ürettiniz. Kapak için bir görsel eklemediyseniz; e-kitabınız farklı platformlarda farklı tipografik karakter ve renkler üzerinde görüntülenecektir. InDesign ile bir e-kitap üretip; export ederken kapak görselinizi tanımlatmaz iseniz yine aynı sorun ile karşılaşacağınızı bilmelisiniz. Her iki programda ürettiğiniz ePub format kitabı CALIBRE ile açıp bir başka formata çevirdiğinizde ise bu sefer, e-kitap CALIBRE'nin standart kapağı ile açılacaktır.

Dijital kitapta tasarımcının önemli rolü

Dijital kitapta tasarımcının ilk önemli rolü kapak tasarımıyla başlar. Baskılı kitap kapağı ile arasındaki en önemli fark, dijital kitap kapağının farklı mobil cihazlardaki boyutları nedeniyle artık ICON ölçüsüne yakınlaşmasıdır. Bu durumda dijital kitap kapağı -eğer bir iBooks kullanıcısı iseniz iPhone üzeinde- baskılı kitap kapağından yaklaşık 10 katı küçük görünmektedir. 

Bu ölçü kayıbını dikkate alan bir tasarımcı, dijital dünyadaki okuyucunun dikkat ve algısını yakalayabilecek şekilde kapak tasarımı yapabilmelidir. Ve en önemlisi ise tasarladığı kapağı test edecek bir simülatöre ihtiyacı olmalıdır. TEYTAG yaptığı ilk tasarım çalışmalarında, böyle bir yardımcı programın gereksinim olduğunu belirlemiş ve yazılım ekibiyle kapakTag isimli bir web aplikasyonu hazırlamıştır. Konu ile ilgilenen yerli ve yabancı tasarımcılarla paylaşmak için ücretsiz bir web paylaşım adresini hizmete açmıştır: http://www.teyid.org/testet/#22032014

Ücretsiz web paylaşım sitesinde kapakTag : Cover Simulator
kapakTag uygulamasını indiren ülkeler: (indirme sayısı sırasıyla) * Rusya * USA * Türkiye * Lüksemburg * Fransa



kapakTag ikonu


kapakTag kullanımı ve ipuçları

kapakTag web aplikasyonunu http://www.teyid.org/testet/#22032014 adresinden indirdikten sonra dosya içerisinde aşağıdaki tanıtım filmi ile READ ME adlı belge, size kullanım öncesinde yardımcı olacaktır. Okumanızı ve filmi syretmenizi öneriyoruz.

kapakTag web aplikasyonu içerisinde ölçüleri verilmiş beş kapak ölçüsü bulunmaktadır. Bu oranları koruyarak istenilen özelliklerde jpg belgeler hazırlayabilirsiniz. Ölçülendirme ve teknik bilgiler hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacınız var ise kesinlikle TEYTAG teyid projesi sayfasını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kapak ölçüleri piksel olarak verilmiştir.

kapakTag web aplikasyonunu SAFARI veya CHROME browser ile açıp çalıştırmanızı tavsiye ediyoruz. Bu iki browser dışında sağlıklı çalışmayabilir. Uygulama öncelikli olarak Mac platform çalışanlar için hazırlanmıştır.


Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.