Cookie

5 Ekim 2014 Pazar

.epub aç



Google Alert hizmetinden faydalanarak Türkiye'de ve dünyada EPUB format ile ilgili web sayfalarındaki gelişmeleri, kişisel görüş ve önerileri günü gününe takip etmekteyiz. "epub" kelimesi altında en çok merak edilen konulardan biri de: "bilgisayarımda .epub uzantılı dosyaları nasıl açabilirim?" Bu sorunun cevabını daha önceden yazmak istemiştik. Fakat gelişmeler daha olgunlaşmamıştı. Son bir yıl içerisinde IDPF standartlarının daha da olgunlaşması sayesinde, "tarayıcı tabanlı EPUB okuma sistemlerinin" (browser-based e-reader) görüntüleme performansı da epey gelişti. Artık laptop ya da desktop bilgisayarlarınızda ".epub" uzantılı dijital kitapları rahatlıkla okuyabilirsiniz.

"Gelişmiş tarayıcılar" (browser) segmentinde olan Google Chrome, Firefox ve Yandex aynı zamanda tarayıcı tabanlı e-okuyucular için ideal platformlardır. Bu üç tarayıcıda TEYTAG dijital kitaplarını kullanarak yaptığımız testlerin sonucunda, aşağıda önereceğimiz bu uygulamaların EPUB görüntüleme performanslarının oldukça iyi olduğunu söyleyebiliyoruz. Sizlere ücretsiz bu tarayıcılar üzerinden nasıl EPUB okuyabileceğinizi, özelliklerini kısaca anlatmakta fayda görüyoruz.

Readium

Google Chrome tarayıcınızı açınız. Ve bu linke dokununuz: https://chrome.google.com/webstore/detail/readium/fepbnnnkkadjhjahcafoaglimekefifl

Google Store içerisinden ücretsiz Readium uygulamasını en son versiyonunu indiriniz. İndirme işlemi bittikten sonra Google Chrome tarayıcınızı kapatınız. Tekrar açtığınızda ekranın solundaki karelerden oluşan ikona dokunarak, açılan arayüzde Readium uygulamasını bulunuz ve açınız. Bilgisayarınızdaki ".epub" uzantılı dosyanızı Readium içerisine sürükleyerek ya da arayüzün sağındaki artı ikonuna dokunarak açıp, okumaya başlayabilirsiniz.

IDPF tarafından da desteklenen Readium ile EPUB 3 formatlı dijital kitapları okuyabilirsiniz. Çark simgeli Ayarlar menüsünden yazı karakteri seçimi, yazı karakteri büyüklüğü, sayfa rengi gibi ayarları isteğinize göre yapabilirsiniz. Diğer özellikleri EPUB okurken keşfedeceksiniz.



Test kitabımızın Readium ile görüntüsü



Yandex

Gelişmiş bir diğer tarayıcı olan Yandex'in en son sürümünü (en alt versiyon 14.4.1750.13412) kullanarak da ".epub" uzantılı dijital kitaplarınızı okuyabilirsiniz. Yandex tarayıcınızı açınız. Belge açma komutu olan Open (komut+O) ile bilgisayarınızdaki EPUB dosyanızı seçerek açınız. 

Yandex ile DRM içermeyen EPUB 3 format dijital kitapları okuyabilirsiniz. Metin ağırlıklı resim içeren dijital kitaplar için oldukça uygun ve kabiliyetlidir. Sade arayüzü, ayraç koymak (bookmark) ve yazı karakteri büyütme gibi özellikleri ile rahat bir görüntüleme sağlar. Keşfetmenizi öneriyoruz.


Test kitabımızın Yandex ile görüntüsü


Firefox için EPUBReader

Gelişmiş tarayıcı segmentinde olan bir diğer önemli tarayıcı markası olan Firefox ile dijital kitap okuma deneyimi yaşayabilirsiniz. Sadece Firefox içerisinde dijital kitap okuma amaçlı yapılan ücretsiz  “EPUBReader” uygulamasını Firefox içerisinde aktif hale getirmek için bu linki Firefox ile açmanız yeterli olacaktır. Açtıktan sonra “Add-Ons” kolaylığı ile uygulamayı Firefox içerisine ekleyebilirsiniz. Ya da EPUBREader uygulaması ana sayfasını ziyaret ederek daha açıklayıcı bilgiler edinebilir; bu sayfadaki “Add to Firefox” butonu yardımıyla bu ücretsiz uygulamayı hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu uygulamada şimdilik video element desteği bulunmamaktadır. Bunun dışında Readium ve Yandex ile yakın, eşdeğer bir performans sergilemektedir. Firefox kullanıcı fanlarına kullanmalarını öneriyoruz.


Test kitabımızın Firefox - EPUBReader ile görüntüsü


ÖNEMLİ NOT: Bu iki uygulamada sadece DRM içermeyen EPUB dosyalarını görüntüleyebilirsiniz. Standartlara uygun olarak üretilmeyen EPUB format dijital kitapların bu okuma sistemlerinde açılmayacağını belirtmek isteriz. Eğer ki elinizdeki ".epub" uzantılı bir dosya açılmıyor ise bilin ki bu dosya, EPUB standartlarında değildir.


Eğer iMac veya iPad, iPhone veya iPodTouch kullanıcısı iseniz iBooks kullanmanızı öneriyoruz. iBooks uygulaması hakkında daha detaylı bilgi için "iBooks Kullanımı ve Performansı" yazımızı okumanızı öneriyoruz.


Test kitabımızın iBooks ile Apple cihazlarındaki görüntüleri
Ayrıca Adobe Digital Editions 4.0 ile görüntüsü



".epub aç" adlı dijital kitabımızı e-posta ile size göndermek için sayfanın başındaki DBOOKMARKS RAFI'na e-posta adresinizi giriniz.

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.