Cookie

27 Kasım 2014 Perşembe

E-kitap okuyucu alırken neyine bakırsınız?

E-kitap okuyucu sektöründe belirli bir yeri olan Good E-Reader sitesini yakından takip etmekteyim. Bu sitenin sağ barında belirli aralıklarla kısa zamanlı online anketler bulunmaktadır. Geçen ay ben de "E-kitap okuyucu alırken neyine bakarsınız?" başlıklı (1) anketine "Büyük ekran" yanıtını vererek katıldım.

20 Kasım 2014 tarihinde bu anketin sonuçları açıklandı. Sitede yayınlanan anket sonucu ile ilgili grafiği, yazımın en sonuna koydum. Sizlere daha rahat bir fikir verebilmesi için anket sonuçlarından sıralamalı yeni bir grafik hazırladım. Ankete sitede belirtildiği gibi 694 kişi (aslında sayıları topladığımızda 693) katılmış ve en büyük çoğunluğu %25.4 ile (176 kişi) "Büyük ekran" cevabını vermiştir.

Anket sonuçlarının sıralamalı grafiği

Ankete katılan 693 kişinin 115 kişisi ise "yüksek rezülasyon" başlığını işaretleyerek ekran netliğinin önemli olduğunu vurgulamıştır. İlk iki sonucu baktığımda (40 yaşın üzerinde birisi olarak) ankete katılanların büyük ekran ve ekran netliğini tercih etmesinden "rahat okuma yapabilmenin" önemli olduğunu çıkarabilirim. Üçüncü sıradaki "Diğer" başlığı, ankete katılanların görüşünü yazarak alınan bildirimlerden oluşmaktadır. Bu nedenle bu başlık altında toplanan %10.82'lik veri (75 kişi), çok daha ayrıntılı olup; kümülatif değeri de yüksektir. İpuçları hakkında bir bilgim yok.

İlk üçe göre bir yorum yaptığımda, bu ankette ve buna benzer karşılaştığım anketlerde de "e-kitap okuyucularla ilgilenenler aynı zamanda teknolojiyi çok iyi kullananlardır" diyebilirim. Fiyatın bu potaya girememesi zaten bu teknoloji fanlarının (innovator early adopters) görüşleri olduğunu ortaya koymaktadır.

Sonuç

Yukarıda hazırladığım grafiğe bakarak anket sonuçlarının ilk altı ve ikinci altıyı ayrı iki gruba ayırıp, bir yorum yapmak daha kolay olabilecektir. Bu iki gruba özgü yorumlar yapabilmeniz ve tartışmaya açmanız sizlere yeni fikirler verecektir. Kindle, Kobo, Nook gibi marka değeri yüksek görülen cihazların %7.22 ilgi çektiği ayrı özel bir tartışma konusu olacaktır.

http://goodereader.com/blog/electronic-readers/what-do-you-look-for-in-an-e-reader

Referans: 1) http://goodereader.com/blog/electronic-readers/what-do-you-look-for-in-an-e-reader

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.